В чому різниця між православним та католицьким хрестом?

Багато хто не знає, чим відрізняються католицький від православного хрестика. Давайте ж розберемося які деталі та особливості у кожного з них!

Перша і головна відмінність це — форма хрестика.

В сучасному християнстві найбільш поширені: чотири; шести; — восьмикутний хрести. Перший відноситься до західних традицій. У православ’ї вибір більший. Тут хрестоподібні підвіси можуть бути всіх трьох форм:

  • Чотирикутний хрест. Згідно релігійних вчень, на такому хресті був розп’ятий Ісус.
  • Шестикутний хрест. Коса перекладина в шестикутному хресті символізує чашу гріхів: нижній кінець — тяжкість від не розкаяння; верхній — полегшення після покаяння.
  • Восьмикутний хрест — це шестикутний хрест з додаванням короткою перетинки над довгою. Вісім кутів символізують вісім періодів розвитку людства. Верхній кінець на хресті — дорога вгору, в вічне царство, відкрите Христом.

Католицький хрестик простіший, йому характерна чотирикутна форма.

У католиків хрест — показник сану священика. Хрест з шістьма кінцями — атрибут влади архієпископів, а з вісьмома — Папи Римського.

Відмінності католицького і православного хресного символу

Для православного хреста характерна не його форма, а те, що на ньому написано/зображено. Виходячи з цього можна трактувати до якої течії християнства належить виріб.

Написи

Найпростіший спосіб визначити, який перед вами хрестик — це подивитися на написи на православних/католицьких натільних хрестах.

На православних написано по-слов’янськи I.Н.Ц.I. (Ісус з Назарета Цар Іудейський), на католицьких по-латині INRI. Досить часто на православних хрестах є напис ззаду «Спаси и сохрани», що не властиво католицизму.

Зображення

Католики зазвичай зображують страждання Христа, щоб він нагадував християнам про те, яку ціну він заплатив за порятунок людей. У православ’ї роблять акцент на торжестві воскресіння, в перемозі над смертю, Духа над тілом.

Розп’яття у католиків виступає над поверхнею, а у православних має плаский вигляд.

Християни носять хрестик під одягом, вважаючи його оберегом, який не слід демонструвати оточуючим.

Розташування образу Христа

Також відмінною рисою є те, що на православних хрестах ноги Христа не схрещені, а прибиті двома цвяхами, кожна окремо.

У католицької церкви принципово інша думка і своя святиня — три цвяхи, що зберігаються у Ватикані. Відповідно, на католицькому розп’ятті ноги Ісуса накладені одна на іншу і прибиті лише одним цвяхом.

Вибір хрестика — особиста справа кожного виходячи з його віри, смаків і матеріальних можливостей. Сьогоднішній ринок представлений тисячами варіацій в комбінації різних типів золота, а також інкрустацією і візерунками.

За матеріалами https://jewellerycard.ua/

Комментарии к записи В чому різниця між православним та католицьким хрестом? отключены

Filed under Сучасність, Цікаві факти

Comments are closed.